Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

Zsendítő Tejédes - normál

750 g / csomag

Nedvszívó anyag, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.
Tejzsírt, hozzáadott cukrot, adalékanyagokat nem tartalmaz.

Natúr ízű Zsendítő Pasztilla

100 g / csomag

Ásványi anyag tartalmában csökkentett tejsavó porból készül, tejzsírt, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Aromával ízesített termék.
A nedvességet megköti, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.

CIKKEK :
Cím : Cukormolekulák a világűrben

Szerző : Homonnay Zsombor

Eredeti cikk : Letöltés

Cukormolekulák a világűrben

 

A galaktóz szerepe szervezetünkben

 

E címen jelent meg egy cikk 2000. szeptemberében, a www.aoc.nrao.edu honalapon, melynek tartalmát a Kossuth rádióban is ismertették.

A leírtak szerint cukormolekula-felhőket találtak a Tejút központja közelében. A felfedezés fontos mérföldkő lehet a földi élet kialakulásának megértésében.

Üstökösök „termékenyítették meg" a földet?

Feltételezések szerint ugyanis, a Földet a közelében elhaladó üstökösök „termékenyítették meg" e komplex molekulákkal, amelyek a csillagközi felhőből származhatnak. Az ismertetett vizsgálat során a National Science Foundation Kitt Peaki 12 méteres rádióteleszkópjával glikoaldehid molekulákat regisztráltak, melyek más molekulákkal kombinálódva képesek komplex struktúrák kialakítására, mint például a ribóz, amely örökítő anyagaink (RNS, DNS) fontos építőeleme, vagy a glükóz, mely a gyümölcsökben található nagy mennyiségben. E molekulákat egy 26 ezer fényévre lévő gáz és porfelhőben találták a Tejút középpontja közelében.

„Amint fent, úgy lent?"

Nem először végeztek ilyen jellegű vizsgálatot: eddig már közel 120 vegyületet fedeztek fel hasonló módon. Az eljárás elméleti hátterét a csillagközi térben lévő molekulák által kibocsátott rádiójelek adják, amelyek a molekulák forgása nyomán fellépő töltésváltozásból erednek. Minden molekula egy meghatározott frekvencián sugároz, mely alapján a kutatók azonosíthatják azokat. Az anyatej nagy mennyiségű tejcukrot tartalmaz, melynek egyik - az említett ribózhoz és glükózhoz hasonló - alkotórészének monoszacharidjának neve: galaktóz.

Galaktikus kapcsolat?

Utalhat e név galaktikus kapcsolat kialakításának lehetőségére? Nem tudhatjuk, de a csecsemőtáplálási szakirodalom szerint a tejcukornak, ezen belül a galaktóznak sokrétű szerepe van a szervezetünkben, melyek közül kettőt emelnék ki. Egyrészt kötőszövetünk alapállományának, másrészt agyszövetünknek fontos építőeleme. Minél fejlettebb az idegrendszere egy emlős fajnak, annál több tejcukor található a tejében. Ennek megfelelően az ember és emberszabásúak tejében találjuk a legtöbb tejcukrot. Érdekes módon a többi emlős faj közül a ló mutatja a legnagyobb hasonlóságot az anyatejjel, egyrészt tejcukor tartalma, másrészt tejcukor és fehérje tartalmának egymáshoz viszonyított aránya alapján is. Csak ezután következnek fejős állataink, majd a mindenevők, a ragadozók és végül a rágcsálók.

Életünk tejcukor-alapra épül

Mindez élettani közelségbe hozhatja számunkra a magyarság mitológiai távlatokba is visszamutató kapcsolatát a lóval. Érthetővé teszi számunkra, hogy a lótej miért volt fontos számunkra, és miért fontos ma is a keleti nomád népek életében. Sem az anyatej, sem a lótej nem tartalmaz sok fehérjét, ám annál több tejcukrot. Megszületésünket követően, a szoptatási idő alatt életünk tejcukor-alapra épül. Az a kisbaba fejlődik jól és kiegyensúlyozottan, aki kellő mennyiségű anyatejhez jut élete első időszakában. Mai életvitelünk mellett ez az időszak meglehetősen lerövidült, és ami még furcsább, a tejcukor mai táplálkozásunknak „mostohagyermeke" lett. Egyre nő azok száma, akik felnőve érzékennyé válnak a tejcukorra.

A szoptatóskor után szervezetünk nem igényli a tejcukrot?

Ennek ellentmond kötő-, csont- és agyszövetünk galaktóz igénye. Földrajzi adottságaink miatt szervezetünket a tej segítségével juttathatjuk szénhidráthoz. Nagyszülők elbeszéléseiből, néprajzi leírásokból tudhatjuk, hogy a tejsavó - melynek tejcukor és fehérje tartalmának értékei szintén hasonlóságot mutatnak az anyatejjel - mindennapos volt a háztartásokban. E szokások nyomait ma is őrzik Erdélyben: „zsendicét", édes túrót, azaz „ordát" készítenek belőle.
Eddigi megfigyelések szerint a tejcukor intoleranciát mutató személyeknél általában emésztőrendszeri („meg-emésztési") problémákat is megállapítottak, melyek megszüntetése után a tejcukor fogyasztása sem jelentett nehézséget. Ellentmondásosnak tűnik, hogy az a tápanyag, amely csecsemőkorban még nélkülözhetetlen, felnőtté válva teher legyen szervezetünk számára. Fontos ennek mélyreható tisztázása, mert a név: galaktóz - mégiscsak molekuláris kapcsolatra utal a Galaxissal.

 Homonnay Zsombor
2006