Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

Natúr ízű Zsendítő Pasztilla

100 g / csomag

Ásványi anyag tartalmában csökkentett tejsavó porból készül, tejzsírt, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Aromával ízesített termék.
A nedvességet megköti, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.

CIKKEK :
Cím : Az ismeretlen tejsavó

Szerző : Homonnay Zsombor

Eredeti cikk : Letöltés

Az ismeretlen tejsavó

Táplálkozásunk tévútjai 1.

Ma már senki nem lepődik meg azon a kijelentésen, hogy a civilizált világ tévedett táplálkozási rendjének kialakításában:

  • jelentős élelmiszer túltermelés mellett rosszul tápláltak vagyunk,
  • egyre több embert sújtanak táplálkozási eredetű betegségek,
  • már-már úgy tűnik, hogy táplálék-kiegészítők nélkül nincs mód egészségünk megőrzésére.

A gyereket a fördővízzel

A hibák nem csak bennünket terhelnek, hanem a mezőgazdaságot is, hisz:

  • a megtermelt élelmiszer alapanyagok beltartalmi értéke nem felel meg szükségleteinknek,
  • termőtalajaink elsavanyodtak,
  • gazdasági állataink szervezetét - a miénkhez hasonlóan - elsavasodás jellemzi.

Mindezek ellenére sem a mezőgazdasági-, sem a élelmiszer-feldolgozási gyakorlatban nem születnek áttörő változtatások, sőt az ilyen szándékokkal gyakran éles szembefordulás tapasztalható.

Ez történt 2004-ben is, mikor a magyar tejtermelő gazdák az úgynevezett „tej-imitátumok" (reggeli tejitalok) nagyfokú piaci megjelenése ellen tüntettek. Joggal tették, mert ezek súlyosan befolyásolják az általuk előállított tej értékesíthetőségét. Heteken át számos sajtóorgánum foglalkozott e kérdéssel, melynek eredményeként „a gyereket is kiöntöttük a fürdővízzel". Széles körben elterjedt ugyanis az a vélemény, hogy a tejsavó, amely a „reggeli tejital" egyik alapanyaga, ipari melléktermék. A vásárlói kedv visszaszorítása érdekében forgalmi adóját 15-ről 25%-ra emelték.

Ha táplálkozási reformtörekvésekre egy kicsit is nyitottak lettünk volna, akkor észrevesszük, hogy a tejipar első reformtörekvéseit fojtottuk el „közös erővel".

Étel vagy hulladék?

Hagyományosnak hitt élelmiszer-feldolgozási eljárásainkat és ezekhez kapcsolódó fogyasztói szokásainkat tanácsos tehát felülvizsgálni. Néhány éve a korpát még csak a disznókkal etettük, ma pedig a teljes őrlésű lisztek, a reform sütőipari termékek nélkülözhetetlen alapanyagai.

Csak néhány éve tudatosodott bennünk, hogy antibiotikum-fogyasztásunk és ezek állati takarmányozásban való féktelen felhasználása mennyire felborítja szervezetünk mikrobiológiai egyensúlyát, kiírtja a hasznos bélbaktériumokat. E felismerést követően jelentek meg a probiotikus tejtermékek (élőflórás joghurtok) és az élelmi rostokban, emészthetetlen szénhidrátokban (oligoszacharidokban) gazdag prebiotikus élelmiszerek.

 

 

Túl sok fehérje?

Két alapvető hibát ejtünk mindennapi táplálkozásunk során, s ezek nemcsak egészségi állapotunkat pecsételhetik meg, de környezetre, azaz mezőgazdaságra gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható. Túl sok és egyszerre sokféle, nehezen emészthető fehérjét fogyasztunk (állati eredetű termékeket), másrészt túl sok könnyen emészthető és felszívódó szénhidrátot (cukor, finomliszt) kerül táplálékunkba. Cukorfogyasztásunk például két évtized alatt tízszeresére nőtt, a hús pedig szinte minden étkezésünknek részévé vált. Az állati fehérjék emésztése nagyon összetett folyamat, ezért szervezetünket legalább úgy segítsük, hogy a különböző termékeket egy étkezésen belül ne fogyasszuk egyszerre. Tanácsos volna külön tojás-, hús- és tej- (tejtermék-) napot tartanunk.

Védtelenül

Torzult fehérje- és szénhidrát-fogyasztási szokásaink képesek felborítani szervezetünk mikrobiológiai egyensúlyát, mert a vékonybélben zajló normális emésztési és felszívódási folyamatok következtében, az emésztetlen fehérjetúlsúly ellenében, relatív szénhidrát hiány lép fel a vastagbélben. A vastagbél mikrobiológiai egyensúlya, a szervezetünk számára kedvezőtlen, fehérjebontó, sok esetben káros mikroorganizmusok javára billen, amelyek állandó jelenlétükkel komoly terhet jelenthetnek immunrendszerünk számára. Ha táplálkozásunkból hiányoznak a hasznos vastagbélflóra tápanyag-szükségletét jelentő élelmi rostok, emészthetetlen szénhidrátok, melyek teljesőrlésű gabonák, zöldség- és gyümölcsfélékben hozzáférhetőek, akkor a jótékony hatású mikrobák egyszerűen elhagyják tápcsatornánkat, és megszűnik testünk mikrobiológiai védelme.

A savó mint prebiotikum

A probiotikus tejtermékek, azaz az élőflórás joghurtok kedvező élettani hatásairól már vannak tapasztalataink. A tejiparban nagy lehetőség rejlik egy olyan termékkör piaci megjelenítésére, mely a fentiekhez igazodva, hozzáadott mikroorganizmusok (élőflóra) nélkül, egyszerűen összetevői által eszköze lehet a mikrobiológiai egyensúly megőrzésének. Ez nem más, mint a tejsavó:

  • az édes tejsavó fehérje és szénhidrát alkotóinak arányossága nagy hasonlóságot mutat az anyatej e paraméterével,
  • fehérjetartalma könnyen emészthető, nagy biológiai értékű, alapvetően albuminokból és globulinokból áll, melyek az emberi vérplazma részei is
  • a tej ásványi anyagainak (pl.: cink, magnézium, vas, mangán, kálcium, foszfor, réz, szelén, stb.) jelentős része, csaknem 80-85%-ban nem a sajtban, mint főtermékben koncentrálódik a gyártási folyamatok során, hanem a tejsavóban - ráadásul szerves kötésben, tehát szervezetünk számára jól hasznosuló formában
  • a savó fontos vízben oldódó vitaminokat is tartalmaz, tejcukortartalma jelentős, ráadásul ez a cukor nem könnyen felszívódó!

Mind a gabona, mind a tej feldolgozása során lehetőség van olyan termékek előállítására, melyek rendszeres fogyasztásával táplálkozási eredetű, civilizációs betegségeket. E táplálékok, pedig egyáltalán nem újak, csak feledésbe merültek. Néprajzi leírásokból, nagyszüleink elbeszéléseiből tudhatjuk, hogy mind a teljesőrlésű gabonák, mind a tejsavó használata mindennapos volt a háztartásokban. A „zsendice" tejsavóból készített savós túró. Erdélyben még ma is fogyasztják, levest készítenek belőle, vagy salátákhoz öntetként és tésztákhoz adagolják. A savóból készül az „orda" (édes túró), vagy olasz nevén „ricotta", melynek fogyasztásával szintén hozzájuthatunk a rendkívül értékes, jól emészthető savófehérjékhez.Homonnay Zsombor agrármérnök
2007. augusztus