Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

Natúr ízű Zsendítő Pasztilla

100 g / csomag

Ásványi anyag tartalmában csökkentett tejsavó porból készül, tejzsírt, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Aromával ízesített termék.
A nedvességet megköti, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

CIKKEK :
Cím : Harmonikus együttélés

Szerző : Homonnay Zsombor

Eredeti cikk : Letöltés

Harmonikus együttélés

A görög hyperboreus-mondák szerint a hyperboreusok (északon-túliak) messzi Északon, az Isztrosz (Duna) országában éltek, ahol Boreasz hideg szele már nem érte őket. Ez ország az északi hegységeken túl ( a Balkán félsziget hegységein túl) képzeltetett, amelyben a hyperboreusok boldog, bűntelen és igen magas műveltségű nép voltak. Húst nem ettek, csak gyümölccsel, tejjel és mézzel táplálkoztak. Háborút, betegségeket nem ismertek, több száz esztendőt éltek és minden fájdalom nélkül, az életet már únva, csöndesen haltak meg."

Magyar Adorján: A lelkiismeret aranytükre

 

Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával környezetünk terheit is csökkentjük. Számos ponton sértettük meg a természet törvényeit, melyekről a táplálkozási hibáinkból eredő egészségügyi problémák is árulkodnak. Kedvezőtlen étkezési szokásaink környezetünkre is indokolatlan terheket rónak, így nem csak terített asztalainkon, az élelmiszerüzletekben vagy az üzemekben fellelhető kínálatot szükséges vizsgálat tárgyává tennünk, hanem a mezőgazdasági termelésben is kontrollálnunk kell ténykedéseinket.

Az elmúlt évtizedekben két nézet rendkívüli erővel hatott táplálékaink megválasztására. Az egyik a fehérjék iránt mutatott „elfogultságunk", a másik az úgynevezett kalorikus táplálkozás. Ezek eredményeként mindennapossá tettük az állati eredetű élelmiszereket és körültekintés nélküli szénhidrátfogyasztáshoz „sodródtunk", azaz megfeledkeztünk a nehezen felszívódó rostokat, oligoszacharidokat tartalmazó alapélelmiszerek (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztásáról. Hippokratész (Kr.e. 460-377) figyelmeztetése ellenére, mely szerint a„ A halál a belekben lakozik", e lépéseinkkel megsértettük testi sejtjeink és a bennünk élő hasznos mikrobák között fennálló harmonikus együttélés szabályait.

Táplálkozási igényeink fentiek szerinti alakulásával nem csak testünk belső homeosztázisát, hanem a bennünket körülölelő természeti környezettel, a Földanyával alkotott egyensúlyunkat is tovább rontjuk. Edmond Bordeaux Székely erre vonatkozóan a következőket írta 1971-ben megjelent „Tudományos vegetarianizmus" című könyvében:

 

„Maurice Maeterlinck sok évvel ezelőtt mondta, hogy egy ökör ahhoz, hogy egy kiló húst produkáljon, több mint száz kiló takarmányt kell, hogy megegyen. Prof. Harper kimutatta, hogy az a gabonamennyiség, ami egy évre elegendő egy ember számára, csak annyi disznóhúst produkál, ami két hónapi fenntartáshoz elegendő. Az USA Országos Kutatási Tanácsának számai bizonyítják, hogy egy félhektárnyi búzatábla tizenkilencszer nagyobb tápértéket biztosít, ha kenyér formájában fogyasztják el, mint amikor szarvasmarhát etetnek vele. Továbbá arra is rámutatnak, hogy a húsfogyasztásra tenyésztett állatok a földön annyi gabonafélét és füvet esznek, amihez ötszörte nagyobb földterület kell, mint amennyi a vegetáriánus módon élő emberek táplálkozásához kellene..."


Dr. Neil Nedley: „Döntő bizonyíték"(1998) című könyvében pedig így ír:


...egyre több és több fejlődő ország számára vált lehetségessé, hogy megengedje magának a húsevést. Ennek eredményeképpen a húsfogyasztás világjelenséggé vált. ... Ez a tendencia felveti a kérdést: Vajon földünk képes-e fenntartani egy húson alapuló étrendet a világ lakosai számára, ha ilyen gyorsan növekszik a húsfogyasztók száma?"

 

A helyes táplálkozás pontos útmutatásáért nyugodtan fordulhatunk a néprajzi leírásokhoz, melyekből megállapítható, hogy évi ezer (napi 2-3) étkezésből alig 90 alkalommal (vasárnap és ünnepek alkalmával) fogyasztottunk húst. Mára ez az arány az ellenkezőjére fordult. Kardos László: Az őrség népi táplálkozása című munkájából az is kitűnik, hogy a módos 70 holdas és a jóval szegényebb 3 holdas család étkezési szokásai nagyon hasonlatosak voltak.

Ha tehát „belátóak" leszünk, az állati eredetű termékek fogyasztása vissza fog szorulni a zöldségek, gyümölcsök és teljes értékű gabonák javára. Megnő a Föld eltartó- és az élelmiszerek tápanyag-szolgáltató képessége, ezért csökken a táplálék-kiegészítőkkel szembeni „függőségünk". E szemlélet fogyasztási szokásainkban való erősödésével az élelmiszeripar és a mezőgazdaság extenzív irányú szerkezeti átalakulását tapasztalhatjuk majd, ami környezetkímélő, azaz ökológiai gazdálkodáshoz segíthet bennünket. Ehhez azonban számos anyagi hasznot nyújtó tevékenységről le kell mondanunk, melyért cserébe egészségi állapotunk, ellenálló képességünk és a Földanyával való együttélésünk javulását kaphatjuk.


Homonnay Zsombor
2006. március 8.