750 g / csomag
Nedvszívó anyag, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.
Tejzsírt, hozzáadott cukrot, adalékanyagokat nem tartalmaz.
0 g /
Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.
A sajtgyártás során melléktermékként keletkező - általunk tejédesnek keresztelt - édes tejsavó a tejcukor és a fehérje arányosságát tekintve nagyon hasonlít az anyatejhez. Az újszülött Bifidus-bélflórájának létrejöttében nagy szerepe van ennek az arányosságnak, táplálkozási szokásaink változásaival azonban sajnos módosul testünk mikrobiológiai egyensúlya, ami kihat a szervezet ellenálló képességének alakulására.
A felnőttek táplálkozásában az édes tejsavó olyan tápanyagösszetételt biztosíthat, amely segíti a szervezet optimális mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását, sőt a tejfehérjékre érzékeny emberek számára is lehetővé válik a tej kedvező élettani hatásainak élvezete. Ha a bélrendszerben felborul a kedvező állapot, teltségérzet, székletürítési problémák jelentkezhetnek. A szervezet idegkeringési, hormon- és enzimrendszerének, vagyis egyes szervek működésének befolyásolásával törekszik a probléma elhárítására, az egyensúly elhárítására. Így megváltozik az egyes szervek vérkeringése, a máj méregtelenítő folyamatai szintén élénkülnek, még a szervezet építési folyamatainak rovására is.
Ugyancsak a máj számára jelent többletterhet, ha az építési folyamatok szempontjából is helytelen a táplálkozásunk. Még nagyobb gondot jelent az életünkben állandósult stressz, mely életenergiáink „átcsoportosításával"rendkívüli mértékben hátráltatja emésztőrendszerünk (az epehólyag, a bélperisztaltika stb.) működését. Ha mindezt nem vesszük észre, és önfeledten folytatjuk automatikussá váló életvitelünket és táplálkozási szokásainkat, bőrelváltozások formájában jelez szervezetünk. Később ízületi fájdalmak mutatkoznak, de ekkor már keringési zavarokra is számítani lehet. Mindez annak a jele, hogy a vékonybél emésztési folyamatai megbillentek, és nagy valószínűséggel emésztetlen tápanyagok is a vérkeringésünkbe jutnak.
Ilyen esetekben gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a beteg korábban epebántalmakkal küzdött, és/vagy antibiotikumos kezeléseken esett át. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a megfelelő táplálékok beszerzése komoly gondot jelent mai „civilizáltsági állapotunkban". Antibiotikumos kezelés után nagyon nehéz helyzetbe kerül az, aki üzletekben beszerezhető táplálékokból szeretne új, fiziológiás bélflórát építeni.
Nem feltétlenül a gyakran életeket mentő antibiotikumokban vagy allergiás problémák kapcsán a parlagfűben kell keresnünk egészségügyi problémáink gyökerét. Ilyen esetekben inkább arra kellene jobban odafigyelnünk, hogy mi magunk mennyire távolodtunk el a természetes élettől és táplálkozástól. Egyáltalán: emlékezünk-e még rá?
Ez idő (gyakran 20-30 év) alatt a mindvégig módosított működésre „ítélt" szervekben is kóros folyamatok indulhatnak el. A módosult vérellátású szervek mikroklímája (hőmérséklet, kémhatás) megváltozik, s ez hozzájárulhat egyes kórokozók elszaporodásához. Ekkor már nehéz megállapítani, hogy az építés vagy a védelem szempontjából, netán pszichés okokból működtettük-e helytelenül szervezetünket vagy egyes szerveinket. Mindehhez hozzájárul szerveink örökletes adottságok által determinált állapota is.
A szervezet működési rendjétől tartósan eltérő módon vezérelt - talán „elszigeteltnek" is tekinthető - szervekben feltehetőleg jóval nagyobb esélye van a daganatos betegségek kialakulásának is.
Ezek után vizsgáljuk meg, hogyan biztosítja szervezetünk a mikroorganizmusok megtelepedéséhez szükséges feltételeket a vastagbélben!
Vastagbelünket legalább annyira tekinthetjük immunszervnek, mint emésztőszervnek. Testünkben elfoglalt központi helyzete is alátámasztja ezt. Ha a máj a szervezet „vegykonyhája", akkor a vastagbél a „mikrobiológiai laboratóriuma". Legfőbb feladata a környezeti feltételek biztosítása a „vendégeink", a mikroorganizmusok számára. Működése a következők szerint jellemezető:
A fiziológiás bélflóra kialakulásának köszönhetően számos kedvező élettani hatás érvényesülhet szervezetünkben. Nézzük a vastagbélben élő mikroorganizmusok kedvező hatásait (a teljesség igénye nélkül)!
Nagyon fontos feladatnak tartjuk annak felülvizsgálatát, hogy szervezetünk milyen prioritások mentén működik. Első és legfontosabb a tökéletes védelem kialakítása, melynek egyik - mikrobiológiai- alapja a megfelelő bélflóra. Szervezetünk képes arra, hogy akár horomonális és enzimműködését is e tényező megteremtéséhez igazítsa. Csak biztonságos alapra lehet megfelelően építkezni! Szervezetünk harmonikus működéséhez a két fontos szereplő - „mikrobiológiai laboratóriumként" a vastagbél, „kémiai laboratóriumként" pedig a máj - összehangolt ellátására van szükség. Étrendünk helyes összeállításánál mindezekre tekintettel kell lennünk.
Homonnay Zsombor
2005