Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

Zsendítő Tejédes - normál

750 g / csomag

Nedvszívó anyag, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.
Tejzsírt, hozzáadott cukrot, adalékanyagokat nem tartalmaz.

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

CIKKEK :
Cím : Az egészséges bélflóra II.

Szerző : Homonnay Zsombor

Eredeti cikk : Letöltés

Az egészséges bélflóra 2. rész

A sajtgyártás során melléktermékként keletkező - általunk tejédesnek keresztelt - édes tejsavó a tejcukor és a fehérje arányosságát tekintve nagyon hasonlít az anyatejhez. Az újszülött Bifidus-bélflórájának létrejöttében nagy szerepe van ennek az arányosságnak, táplálkozási szokásaink változásaival azonban sajnos módosul testünk mikrobiológiai egyensúlya, ami kihat a szervezet ellenálló képességének alakulására.

 

A felnőttek táplálkozásában az édes tejsavó olyan tápanyagösszetételt biztosíthat, amely segíti a szervezet optimális mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását, sőt a tejfehérjékre érzékeny emberek számára is lehetővé válik a tej kedvező élettani hatásainak élvezete. Ha a bélrendszerben felborul a kedvező állapot, teltségérzet, székletürítési problémák jelentkezhetnek. A szervezet idegkeringési, hormon- és enzimrendszerének, vagyis egyes szervek működésének befolyásolásával törekszik a probléma elhárítására, az egyensúly elhárítására. Így megváltozik az egyes szervek vérkeringése, a máj méregtelenítő folyamatai szintén élénkülnek, még a szervezet építési folyamatainak rovására is.

KÓROS FOLYAMATOK

Ugyancsak a máj számára jelent többletterhet, ha az építési folyamatok szempontjából is helytelen a táplálkozásunk. Még nagyobb gondot jelent az életünkben állandósult stressz, mely életenergiáink „átcsoportosításával"rendkívüli mértékben hátráltatja emésztőrendszerünk (az epehólyag, a bélperisztaltika stb.) működését. Ha mindezt nem vesszük észre, és önfeledten folytatjuk automatikussá váló életvitelünket és táplálkozási szokásainkat, bőrelváltozások formájában jelez szervezetünk. Később ízületi fájdalmak mutatkoznak, de ekkor már keringési zavarokra is számítani lehet. Mindez annak a jele, hogy a vékonybél emésztési folyamatai megbillentek, és nagy valószínűséggel emésztetlen tápanyagok is a vérkeringésünkbe jutnak.

Ilyen esetekben gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a beteg korábban epebántalmakkal küzdött, és/vagy antibiotikumos kezeléseken esett át. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a megfelelő táplálékok beszerzése komoly gondot jelent mai „civilizáltsági állapotunkban". Antibiotikumos kezelés után nagyon nehéz helyzetbe kerül az, aki üzletekben beszerezhető táplálékokból szeretne új, fiziológiás bélflórát építeni.

Nem feltétlenül a gyakran életeket mentő antibiotikumokban vagy allergiás problémák kapcsán a parlagfűben kell keresnünk egészségügyi problémáink gyökerét. Ilyen esetekben inkább arra kellene jobban odafigyelnünk, hogy mi magunk mennyire távolodtunk el a természetes élettől és táplálkozástól. Egyáltalán: emlékezünk-e még rá?

Ez idő (gyakran 20-30 év) alatt a mindvégig módosított működésre „ítélt" szervekben is kóros folyamatok indulhatnak el. A módosult vérellátású szervek mikroklímája (hőmérséklet, kémhatás) megváltozik, s ez hozzájárulhat egyes kórokozók elszaporodásához. Ekkor már nehéz megállapítani, hogy az építés vagy a védelem szempontjából, netán pszichés okokból működtettük-e helytelenül szervezetünket vagy egyes szerveinket. Mindehhez hozzájárul szerveink örökletes adottságok által determinált állapota is.

A szervezet működési rendjétől tartósan eltérő módon vezérelt - talán „elszigeteltnek" is tekinthető - szervekben feltehetőleg jóval nagyobb esélye van a daganatos betegségek kialakulásának is.

MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM

Ezek után vizsgáljuk meg, hogyan biztosítja szervezetünk a mikroorganizmusok megtelepedéséhez szükséges feltételeket a vastagbélben!

Vastagbelünket legalább annyira tekinthetjük immunszervnek, mint emésztőszervnek. Testünkben elfoglalt központi helyzete is alátámasztja ezt. Ha a máj a szervezet „vegykonyhája", akkor a vastagbél a „mikrobiológiai laboratóriuma". Legfőbb feladata a környezeti feltételek biztosítása a „vendégeink", a mikroorganizmusok számára. Működése a következők szerint jellemezető:

 • Alapvető feladata olyan állandó bélflóra biztosítása, mely - vér- és nyirokkeringésünk bevonásával - mikrobiológiai védelmet nyújt egész testünk számára.
 • Az egész test ellátásához nagy mennyiségű (3-5 kg) mikroba szükséges. Ezek a mikroorganizmusok fajspecifikusan állandó, stabil környezeti tényezőket igényelnek.
 • Csakis ezen a testtájunkon adott a lehető legstabilabb hőmérséklet. A tüdőhöz közel vagy a végtagokban ez nem volna lehetséges, mert a külső környezet közelsége e területeken hőmérséklet-ingadozást okoz.
 • A szervezetünk igényeihez is igazodó , állandó kémhatás megteremtéséhez szükség van a gyomor savas és a vékonybél lúgos közegének elegyedésére. Ezek által biztosított a vastagbél állandó kémhatása és a táplálékok által okozott pH-változásokkal szembeni pufferkapacitás. Feltételezhető, hogy a bél perisztaltikus mozgásának intenzitása függ a béltartalom kémhatásától. A mozgás intenzitásának szabályozásával a vastagbél tartalmának pH-szabályozása is megvalósul.
  Sok betegség kialakulását meg lehetne előzni a széklet kémhatásának ellenőrzésével. Egy-egy betegség lefolyása után nem tekinthetünk gyógyultnak senkit, amíg a vastagbél kémhatása nem normalizálódik. Ez alapján pontosabban meg lehetne állapítani, hogy a külső tünetek elmúltával a szövődmények elkerülése érdekében még mennyi ideig tanácsos diétás étrendet tartani.
 • A vastagbélben élő mikroorganizmusok számára jutatott állandó tápanyag-összetétel biztosítására az egészséges szervezet igényeihez igazodó táplálkozáson, emésztésen és felszívódási folyamatokon keresztül nyílik lehetőség. Ha szerveink működése és felvett táplálékaink összetétele optimális volna, vastagbelünkre szinte csak a víz és a mikroorganizmusok fejlődéséhez szükséges tápanyagok juthatnának el. Táplálékainkat elsősorban saját, állandó környezetünkben termesztett alapanyagokból lenne célszerű megválasztani, hisz más tájakon a miénktől eltérők a környezetben föllelhető mikroorganizmusok, csakúgy, mint az ott élő emberek egészséges bélflórája.
 • Az állandó nedvességtartalmat a vastagbél alapműködése, a víz felszívása hívatott biztosítani. Ez az emésztetlen rosttartalom függvényében zajlik. Talán nem szerencsés az emésztési folyamatok elemzése során a vastagbél vízvisszaszívási funkcióját a „már csak" kifejezéssel illetnünk, mert sok ember számára azt a feltételezést erősítheti, hogy „nem olyan fontos".
 • A vastagbél pozíciója - vagyis közvetlen kapcsolata a végbéllel - biztosítja a védelmi „katasztrófaelhárítás" és a gyors védelemépítés lehetőségét.

 

KEDVEZŐ ÉLETTANI HATÁSOK

A fiziológiás bélflóra kialakulásának köszönhetően számos kedvező élettani hatás érvényesülhet szervezetünkben. Nézzük a vastagbélben élő mikroorganizmusok kedvező hatásait (a teljesség igénye nélkül)!

 • Megakadályozzák a szervezetünk számára veszélyes mikroorganizmusok letelepedését, illetve olyan mértékű elszaporodását, hogy fertőzéseket okozhassanak.
 • Ezt egyrészt kellő számú jelenlétükkel és az ez által okozott táplálékelvonással, másrészt exkrétumaik által okozott környezeti változásokkal érik el.
 • Anyagcsere-termékeiknek (enzimek, tejsav stb.) köszönhetően segítik táplálékaink feltáródását, lebontását, a hasznos anyagok felszívását. Jelenlétükben javul szervezetünk tápanyag-hasznosító képessége, ezáltal csökken tápanyagigényünk, ami tehermentesíti emésztőrendszerünket.
 • Az általuk termelt tejsav nem csak az „ellenérdekelt" mikrobákat tartja távol szervezetünkből, de elő is segíti a bifidobaktériumok elszaporodását.
 • Több, számunkra hasznos mikrobafaj vitaminokat termel, melyek szintén javítják, élénkítik szerveztünk anyagcseréjét. Egyes fajok természetes antibiotikumokat, rákellenes anyagokat termelnek.
 • Részt vesznek a szervezet méregtelenítésében (például meggátolják, hogy a nitrátok toxikus nitritekké alakuljanak át emésztőrendszerünkben), ezáltal tehermentesítik a májat.
 • Az általuk termelt laktáz enzim lehetővé teszi a tejcukor (laktóz), e nagyon fontos tápanyagunk bontását
 • Fékezik az élesztőgombák (például Candida albicans) szaporodását
 • Csökkentik a rendszer koleszterinszintjét
 • Bizonyos törzsek részt vesznek az ösztrogén visszaforgatásában, ezzel segítve a szervezet hormonháztartásának egyensúlyban tartását csakúgy, mint klimaxos tünetek csökkentését.

 

Nagyon fontos feladatnak tartjuk annak felülvizsgálatát, hogy szervezetünk milyen prioritások mentén működik. Első és legfontosabb a tökéletes védelem kialakítása, melynek egyik - mikrobiológiai- alapja a megfelelő bélflóra. Szervezetünk képes arra, hogy akár horomonális és enzimműködését is e tényező megteremtéséhez igazítsa. Csak biztonságos alapra lehet megfelelően építkezni! Szervezetünk harmonikus működéséhez a két fontos szereplő - „mikrobiológiai laboratóriumként" a vastagbél, „kémiai laboratóriumként" pedig a máj - összehangolt ellátására van szükség. Étrendünk helyes összeállításánál mindezekre tekintettel kell lennünk.

 


Homonnay Zsombor
2005