Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

Zsendítő Tejédes - normál

750 g / csomag

Nedvszívó anyag, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.
Tejzsírt, hozzáadott cukrot, adalékanyagokat nem tartalmaz.

CIKKEK :
Cím : A prebiotikus táplálkozási modell

Szerző : Dr. Bányai Ildikó, Homonnay Zsombor

Eredeti cikk : Letöltés

 A prebiotikus táplálkozási modell

 

PRAL-TÁBLÁZAT (potential renal acid load - potenciális vese sav terhelés)

erősen savas
 
savas
 bázikus
 erősen bázikus
 
 parmezán34,2
pulykahús
 9,9cukor
 -0,1spenót
 -14,0
 ömlesztett sajt
28,7
borjúhús
 9,0 csapolt sör  -0,2 szárított füge
 -18,0
 camambert14,6
tyúkhús
 8,7 tea -0,3 mazsola -21,0
 rizs, hántolatlan
12,5
friss sajt
 8,7 spárga -0,4  
 szalámi11,6
földimogyoró
 8,3 margarin -0,5  
 túró11,1
 tyúk tojás
 8,2 grapefruit lé
 -1,0  
 pisztráng,párolt10,8 tőkehal 7,1 brokkoli -1,2  
 zabpehely10,7 hering 7,0 fekete kávé
 -1,4  
 májkrém10,6
 búzaliszt 6,9 paprika -1,4  
   spagetti 6,5 lekvár -1,5  
   tojásos tészta  6,4 hagyma -1,5  
   rizs, hántolt
 4,6 ásványvíz -1,8  
   rozskenyér 4,0 almalé -2,2  
   búzakenyér 3,8 alma -2,2  
   piskóta 3,7 eper -2,2  
   lencse 3,5 vörösbor -2,4  
   tejcsokoládé 2,4 citromlé -2,5  
   joghurt 1,5 fejes saláta
 -2,5  
   borsó 1,2 mogyoró -2,8  
   zsíros tej
 0,7 narancslé -2,9  
   vaj 0,6 paradicsom -3,1  
   tejes fagylalt  0,6 bab -3,1  
   kóla 0,4 padlizsán -3,4  
     cseresznye -3,6  
     burgonya -4,0  
     karfiol -4,0  
     kiwi -4,1  
     sárgarépa -4,9  
     zeller -5,2  
     banán -5,5  

 

 

Sok ajánlás lát napvilágot az egészséges táplálkozás jegyében, de még több ilyen igényünket kielégítő táplálék-kiegészítő és élelmiszeripari termékkel találkozhatunk. Fogyasztói és előállítói oldalról is sok estben tapasztalható a környezetünket sem kímélő, túlzott költekezési és beruházási szándék. Mind közgazdasági, mind környezetvédelmi, mind világélelmezési problémák kapcsán e költségek okszerű csökkentési szándéka egyre fontosabbá fog válni a jövőben. Nem elegendő csak a közgazdasági szemléletváltás, valódi megoldásokhoz a táplálkozás-élettani kutatásokkal való összehangoláson keresztül juthatunk el. Valószínűsíthető, hogy a különböző tudományterület objektív kutatási eredményei egyesével is azonos csapásirányt jelölnének ki számunkra, ám az összefüggések szépsége miatt érdemes az eredményeket párhuzamba állítani. Mivel pedig élelmiszerellátásról beszélünk elsődlegesen a táplálkozás-élettani kutatások által felismert, valós igényekre támaszkodva keressük a megoldásokat. Az emberi testet alkotó sejtek tápanyag szükségletein túl a benne élő hatalmas mikrobatömeg igényeire és tápcsatornánk fontos működési alapelvére is figyelemmel kell lennünk.

A táplálék-kiegészítő, de főleg az élelmiszeripart ma két fejlesztési irányvonal jellemez a felismert hibák kiküszöbölésében.

Az első a hagyományos feldolgozási eljárásokon alapuló termékek pre- és probiotikumokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, flavonoidokkal, aminosavakkal, zsírsavakkal, stb. való élettanilag indokolt komplettálása. Azonban látnunk kell, hogy az ezekhez kapcsolódó új technológiai eljárások költségnövekedést, és emelkedő környezeti terhelést okoznak.

A másik fejlesztési irányvonal az alapanyagok eredeti beltartalmi értékeinekmegőrzése kell hogy legyen a jövőben!

Átfogóan azt a megállapítást tehetjük, hogy májanyagcserénken keresztül a vékonybélben felszívódó tápanyagok elsődlegesen testünk „saját" sejtjeit, az emésztetlenül tovább haladó béltartalom pedig a vastagbélben élő mikrobatömeg táplálásának szolgálatában áll.
 

 

 

 

 Táplálkozási és életviteli anomáliák

Az elmúlt évtizedeket jellemző, szénhidrátokhoz kapcsolt kalorikus táplálkozási mód és a tápanyagfehérjék élettani fontosságát eltúlzó szemlélet szinte ellehetetlenítette még az anyatejes táplálás során elnyerhető hasznos bélbaktérium tömeg egész életünkön át történő megőrzésének lehetőségét is. Így, táplálkozás-élettani ismereteink alapján azt a megállapítást tehetjük, hogy mind a növényi (zöldség, gyümölcs, gabonafélék), mind pedig az állati eredetű (tej, tojás, hús) élelmiszereket két okból is helytelenül fogyasztottuk az elmúlt évtizedekben. Sem a testi sejtek, sem a hasznos bélfórát alkotó mikroorganizmusok ellátása szempontjából nem jártunk el helyesen, mert nem aknáztuk ki, vagy a feldolgozással nem jelenítettük meg táplálékaink természetes tápanyag-szolgáltató képességét élelmiszereinkben.

Alapvető hibaként azt tekinthetjük, hogy nagyon sok könnyen felszívódó szénhidráthoz (finomliszt, cukor) és nehezen emészthető fehérjéhez (állati eredetű táplálékok) juttattuk szervezetünket. A mellékelt ábrán az látható, hogy e kedvezőtlen szénhidrát-fehérje arányosságot mutató táplálkozással a vastagbél jótékony, alapvetően szénhidrátokat hasznosító mikrobáinak tömeges elvesztését okozzuk. Teret engedve a fehérjebontó rothasztó, sok esetben patogén mikroorganizmusok számára, amely a nyálkahártya gyulladáshoz (pl.: gastritis), irritációhoz (pl.: irritábilis bél szindróma), súlyosabb esetben fekélyesedéshez (pl.: colitis ulcerosa, Morbus Chron), hosszú fennállás esetén akár daganatos elfajuláshoz vezethetnek.
Másrészről a túlzott feldolgozással a testi sejtek élelmiszereken keresztül történő ásványi anyag, vitamin, antioxidáns, aminosav ellátása is akadályozottá vált.

 

 

 

 Helytelen táplálkozási modell - Homonnay Zsombor

 

 A mikrobiológiai egyensúlyvesztésen túl, e táplálkozási mód sejtszintű anyagcserénket is károsítja, hisz a gyulladt, irritált, fekélyes nyálkahártya a bélben az emésztés és a bélbaktériumok által végzett katabolikus folyamatok révén keletkező ártalmas, esetleg mérgező bomlástermékeket visszatartani nem tudja, ezek felszívódnak. A máj terhelésén túl a szisztémás vérkeringésbe jutva sejtszinten is kifejthetik károsító hatásukat.

A vörösvértestek összecsapzódását provokálva a sejtanyagcsere hipoxiás folyamatait indukálják, illetve egyéb anyagcsere folyamatokat modulálnak. Ennek következtében a sejten belüli és a lazarostos kötőszövet víztereinek elsalakosodását okozzák.

A táplálkozási anomáliákon túlmenően hasonló mechanizmussal torzítják a belső vízterek állapotát a környezeti mérgek, a mozgásszegény életmód és a tartós stresszhatások is (megfelelési kényszer, diszharmonikus emberi kapcsolatok, stb.).

A helyes, prebiotikus táplálkozási modell

Táplálkozásunk helyes kialakítását tükröző ábrát követve, szénhidrát- és fehérjeforrásaink okszerű megválasztásával nagyon egyszerű lehetőségünk nyílhat számos egészségügyi probléma elkerülésére. A nehezen emészthető szénhidrátok és könnyen emészthető fehérjék rendszeres fogyasztásával hatékonyan javíthatjuk a vastagbél mikrobiológiai állapotát.

 

 

 

 A helyes prebiotikus táplálkozási modell - Homonnay Zsombor

 

Egészségmegőrzés szolgálatában átalakuló élelmiszeripari ágazatok.

 

Azonban nem csak szervezetünk mikrobiológiai egyensúlyának helyreállításában, hanem testi sejtjeink tápanyagellátásában is megmutatkoznak a fenti táplálkozási modell előnyei.

 


 Dr. Bányai Ildikó és Homonnay Zsombor
2006. szeptember 18.