Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

Zsendítő Tejédes - normál

750 g / csomag

Nedvszívó anyag, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.
Tejzsírt, hozzáadott cukrot, adalékanyagokat nem tartalmaz.

Kedves Látogató!

HA a honlapunkon található információk és cikkek nem adnak kellő tájékoztatást…

HA idő hiányában nem áll módodban ezeket elolvasni…

HA speciális, személyre szabott kérdéseid vannak…

Akkor
írj, és legjobb tudásunk szerint válaszolunk!

Kérdezz-felelek :

Neve :

E-mail címe :

Kérdései :




Kérdések és válaszok :

Milyen mennyiségben kell vagy ajánlott fogyasztani a tejsavót?

1 kg tejsavó por 20-22 liter folyadék savóból nyerhető, így egy evőkanálnyi mennyiség (kb. 20g) 0,4-0,45 liter folyadéknak felel meg. Ezt az arányosságot érdemes figyelembe venni italként való fogyasztása mellett vagy főzésnél. Hasonlítsuk tejfogyasztási, illetve használási szokásainkhoz. Rendszeres fogyasztás mellett napi egy, kúra esetén két evőkanál elegendő.

Miért fogyasszunk vagy használjunk tejsavót?

A válasz röviden a következők szerint foglalható össze:
  • Kitűnő összetételű és jól emészthető fehérjeforrás, - gondoljunk a hús nélküli étkezés körül kialakult vitákra.
  • Növényi alapanyagból készült ételeink (krémlevesen, főzelékek, gabonafélék) fehérjetartalmát kítűnően kiegészíti.
  • Ez ásványi anyag tartalmától is elmondható.
  • Tejcukor tartalma pedig segíti a bélműködést.

Miért tekintik sokan értéktelennek?

Ez jó kérdés! Az iparszerű mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás hagyatéka. Magas víztartalma és alacsony tápanyagtartalma a tejsavót leértékelte. Ma már persze azt is tudjuk, hogy víz és víz között is óriási különbség van.
Az elmúlt évtizedeket a túlzott hatóanyag- és tápanyag-elvűség jellemezte. A táplálkozás-élettan nagy erőkkel koncentrált a fehérje fogyasztás mennyiségére, a szénhidrátokat pedig energiaszolgáltató képességük alapján értékelték.
Nagyot fordult a világ. Élelmiszereinkben egyre inkább a könnyen emészthető fehéréket és nehezen felszívódó szénhidrátokat keressük. Ma már nem csak magunk, hanem a bennünk élő mikrobák tápanyagszükségleteinek is megfelelő táplálékokat keresünk. Ebbe jól illeszkedik a tejsavó, így egyre inkább felértékelődik. Ezt a folyamatot figyelhettük meg a fehérlisztek gyártása során keletkező korpával kapcsolatban is. Néhány éve még állati takarmányozásra használtuk, mára pedig sok diétának is fontos alkotójává vált.