Receptek Cikkek, írások Kérdezz-felelek Elérhetőségeink

KÖNYVAJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

Ételeink böjttől ... böjtig


AJÁNLÓ

A mi szakácskönyvünk

0 g /

Szakácskönyv, mely több mint 400 zöldség, gyümölcs és gabona alapú, hús nélküli receptet tartalmaz.

Natúr ízű Zsendítő Pasztilla

100 g / csomag

Ásványi anyag tartalmában csökkentett tejsavó porból készül, tejzsírt, hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Aromával ízesített termék.
A nedvességet megköti, ezért tárolása jól záródó edényben javasolt.

Gyakran elhangzó kérdés, hogy mennyit javasolt fogyasztanunk a termékekből.

Tejsavó kúra esetén napi 2 evőkanál, azaz 2 x 20 g elfogyasztását javasoljuk személyenként.
Rendszeres fogyasztás mellett felnőtteknek egy evőkanál (20 g), gyermekeknek egy teáskanálnyi (10 g) elfogyasztását ajánljuk naponta.
Ezt az adagolási mennyiséget érdemes követni a konyhai felhasználás során is.

1 kg por 20-22 liter folyadék tejsavóból készül, így egy evőkanálnyi mennyiség 4-5 db tejsavó folyadéknak (tejnek) felel meg.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK a tejsavó porhoz :

Receptjeinkkel szeretnénk bemutatni, hogy milyen módon gazdagíthatjuk ételeinket az édes tejsavóval.

Általánosságban elmondható, hogy lisztből és/vagy tejből készített ételeinkhez kitűnően adagolható. Mindezt a régi korok háziasszonya jól tudta és alkalmazta is háztartásában. Szeretnénk „visszalopni „ a mindennapok számára e táplálékot.

Az alábbi recepteket 4 személy részére dolgoztuk ki. Összeállításuknál egyrészt a táplálékokkal bevitt állati fehérjék és a könnyen felszívódó szénhidrátok mennyiségének csökkentését, másrészt az élettanilag kedvező növényi rostok és tejcukor bevitelének lehetőségét vettük figyelembe. Mindezt úgy, hogy a legkisebb mértékben befolyásolja kialakított főzési szokásainkat. Leveseink, főzelékeink sűrítésére a rántásba, vagy habarásba a finomliszt helyett, szinte minden esetben használatunk zabpehely lisztet.


Krémlevesek

pl.: zeller, fokhagyma, spárga, brokkoli, sárgarépa, paradicsom
A megfőzött, szitán áttört és fűszerezett zöldséget tejédes oldattal és tejszínnel, ízlés szerinti adagolásban felöntjük.


Főzelékek

Zöldborsó : a vajon párolt zöldborsóhoz a kiválasztott ételsűrítőt adagoljuk, tejédes oldattal (½ l vízbe kevert 2 evőkanál por) felengedjük, 2-3 evőkanál tejföllel elkeverjük, majd ízlés szerinti fűszerezzük (só, bors, Vegeta).

Spenót : a megfőzött, darált, vagy turmixolt spenót levélhez 1 dl tejédes oldatba áztatott, vékony fokhagymás rántásba kevert zsemlét teszünk, tejédes oldattal és kevés tejszínnel felengedjük, sóval, szerecsendióval, Vegetával, őrölt borssal ízesítjük.

Sóska : leveleket olíva olajon, kevés sóval pároljuk amíg egészen szétfő. Zabpehely liszttel meghintjük, és fél liter vízhez adagolt 2 evőkanál tejédes porból készített oldattal felengedjük. Ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, fokhagyma), majd tejfölt adagolunk hozzá.

Tök : a legyalult tököt, megpárolt hagymára, paradicsomra, paprikára tesszük, ételsűrítővel megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük. A tejföl hozzáadása után folyamatos keverés mellett 2 evőkanál tejédes port adagolunk hozzá.

Kelkáposzta : csíkokra vágott levelek első forralásának levét leöntjük, a második, ízlés szerint fűszerezett (majoránna, só, bors, babérlevél, köménymag) lében, burgonyával megfőzzük, majd dinsztelt hagymát keverünk hozzá. A zabpehely liszt adagolását követően folyamatos keverés mellett 2 evőkanál tejédes porral kiegészítjük.

Zöldbab : az első forralás elhagyásával a kelkáposzta elkészítéséhez hasonló módon járunk el.


Palacsinta

A tészta készítésénél fél kg liszthez 1 evőkanál tejédes port adagolunk. Túrós palacsinta töltelékét, minden negyed kg túróhoz adott 1-2 teáskanálnyi tejédes porral egészítjük ki.


Sütemények

Mind a töltelékek, mind a tészták elkészítésénél egyéb édesítőszerek mellett, ízlés szerint adagolható. Kelt tésztákhoz adagolva segíti a tészta kelését. A házilag sütött kenyér, pogácsák kalácsok, lángosok lazább szerkezetűek lesznek.

Általában minden tésztaféle, így piskóták elkészítésénél is használhatjuk, minden ½ kg liszthez 1 evőkanálnyi tejédes por adagolásával.



Alkalmazása házilag készített gyümölcsfagylalt készítésekor :

1 kg gyümölcs, ½ liter tejszín és 2-3 evőkanál édes tejsavó port össze turmixolva és lehűtve, kanállal adagolható, krémes fagylalt készíthető. Savanykásabb gyümölcsök, így a ribizli-, málna-, eper-, egres krém elkészítésénél ízlés szerint több por is adagolható.



Cukorbeteg személyek számára készített ételekhez - a tejédes por magas, 65-75 % -os tejcukor tartalma miatt - körültekintéssel adagoljuk. A felhasznált porban található tejcukor mennyiségének a diétában meghatározott szénhidrát tartalomhoz történő számításával javasoljuk a fenti receptek alkalmazását.


Italként :

Felnőtteknek naponta 2x1 csapot evőkanál tejédes por 2 dl, gyermekek számára 2x1 teáskanálnyi mennyiség 1 dl - ízlés szerint, meleg vagy hideg - vízben történő feloldásával javasolt.

Ne feledkezzünk meg a szervezet kellő mennyiségű folyadékszükségletének kielégítéséről sem, amely felnőttek esetében legalább 1,5-2 l szénsavmentes ivóvíz. Az édes tejsavó mellett ajánlott a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása is.



Váljék Egészségére!



A tejsavó a reformtáplálkozásnak csak egyik, de véleményünk szerint fontos eszköze! A honlapunkon hirdetett szakácskönyvben konyhai alkalmazására vonatkozólag több receptet is ismertetünk, ám a könyv összeállításában a következő fő célok vezéreltek bennünket:
Felsorakoztassuk mindazokat a konyhai alapanyagokat,
melyek egy modern háztartásból nem hiányozhatnak.
Hasonlóan más reform szakácskönyvekhez ebben is több újszerű terménnyel, termékkel találkozhatunk. Emiatt gyakran tapasztaljuk, hogy idegenkedve fogadják ajánlásainkat. Egy-egy jó recepttel segíteni szeretnénk, hogy a családban mindenki számára elfogadottá és kedvelt étellé alakíthassák ezeket az amúgy nagy biológiai értékű táplálékokat.


Egyéb receptek :

Tejsavó felhasználásával sütött kenyér

Egyre többen sütünk otthon kenyeret. Tejsavó hozzáadásával a kenyértészta kelése biztosabb és intenzívebb, ezáltal a teljesőrlésű kenyeret is puhábbá, élvezhetőbbé válik. Ennél sokkal fontosabb eredmény, hogy a tejsavóban található magas biológiai értékű fehérjék kiegészítik (komplettálják) a sütésre felhasznált gabonák fehérjetartalmát, sőt növeli a kenyértészta ásványi anyag tartalmát is.


Sütemények

A kenyéren kívül más pékáruk, sütemények és házi készítésű tésztákban is érvényesülnek a fenti élettani előnyök, ha víz helyett tejsavót vagy tejsavó por vizes oldatát használunk elkészítésük során.

Javasolt mennyiség: ½ kg lisztenként egy evőkanál por.

Zsendítő Tejédes termékeink csomagolásában elhelyezett felhasználási javaslatainkon több recept olvasható a krémlevesek és főzelékfélék tejsavóval történő készítéséről.
Minden olyan ételhez adagolható, mely liszt és/vagy tej felhasználásával készül.

Kevesen tudják, de a tejsavóban található fehérék az élelmiszeripar talán legértékesebb, magasabb biológiai értékű fehérjéi. Szinte kivétel nélkül alkalmazható (és alkalmazzák is) a különböző élelmiszeripari ágazatokban (pl.: konzerv, hús) a termékek fehérjetartalmának koplettálására. Ezt magunk is megtehetjük saját konyhánkban.


Gyakran kérdezik, hogy a porítási eljárással nem sérül e a tejsavó beltartalmi értéke.
A válasz egyszerű, ha sérülne, akkor sem az élelmiszeripari ágazatokban, sem a tápszergyártásban, sem pedig az állati takarmányozásban nem tudná betölteni fontos szerepét. Az eljárás rendkívül kíméletes.
Természetesen jobb, ha folyadék tejsavót tudunk használni, ez azonban rövid eltarthatósága miatt nehezen kezelhető.